Preminuo legendardni ratni reporter Antun Masle

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

NAKON duge bolesti u 66. godini je preminuo Antun Masle, glavni urednik Dubrovačkog vjesnika, ratni reporter i novinar s dugogodišnjim iskustvom u tiskanim i elektroničkim medijima.

Antun Masle rođen je 24. studenoga 1956. u Baru. Prve novinarske korake napravio je u omladinskom tisku, da bi se zatim kao sportski novinar zaposlio u Dubrovačkom vjesniku, piše Dubrovački vjesnik.

Godine 1988. prelazi u Slobodnu Dalmaciju, najprije kao sportski novinar, a onda i kao izvanredan ratni reporter s dubrovačkog ratišta. Napravio je niz visokovrijednih reportaža o stanju na jugu Hrvatske u najkritičnijem ratnom razdoblju, od 1991. do 1992. godine. 

Izvještavao iz Izraela, Palestine, New Yorka...

U nastavku karijere prešao je u zagrebački politički tjednik Globus, u kojem se od 1994. bavi reportažama sa svih velikih kriznih žarišta u regiji i svijetu. U drugoj polovini devedesetih godina izvještava o događajima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, piše reportaže o ruskim vojnicima zarobljenima u Čečeniji, izvještava o sukobima u Albaniji. 

Nakon napada na njujorške Twinse 2001. izvještava s Ground Zeroa kao prvi hrvatski novinar, a zatim odlazi u Afganistan, gdje prati američku intervenciju kao posljedicu 11. rujna. Početkom koalicijske intervencije na Irak 2003. godine, u toj zemlji provodi dulje vrijeme kao ratni izvjestitelj te šalje reportaže za Globus, Jutarnji i izdanja EPH. Više puta izvještavao je iz Izraela i Palestine u kriznim situacijama.

1999. uhićen zbog optužbe za vojnu špijunažu

Radio je intervjue s poznatim svjetskim političarima, poput Lecha Wałęse ili s poslovnim ljudima kao što je Aleksandar Lebedev. Godine 2006. imenovan je na mjesto urednika informativnog programa Nove TV, gdje ostaje sljedećih pet godina. Od 2012. ponovno je u Dubrovačkom vjesniku, gdje je od 2017. godine preuzeo dužnost glavnog urednika. 

Masle je kao novinar Globusa 1999. godine uhićen u Crnoj Gori, na graničnom prijelazu Božaj nedaleko od Podgorice. Na povratku s jednog zadatka u Albaniji, 20. travnja zarobila ga je Vojska Jugoslavije i optužila za špijunažu. Djelo je to za koje je prijetilo 35 godina zatvora do smrtne kazne, piše Dubrovački vjesnik.

Iduća dva mjeseca proveo je u zatvoru u Spužu. Glumeći žučni napad, uspio je pobjeći koz prozor KBC Podgorica. Idućih dvedesetak dana nitko u Hrvatskoj i Crnoj Gori nije znao gdje je Masle. Svi su pokušavali su doznati gdje je, je li uopće živ. Masle nikad, nikome, pa ni članovima obitelji nije otkrio detalje svog bijega iz crnogorskog zatvora. 

Pročitajte više