Što je to cobbler i kako ga napraviti

Foto: Shutterstock

Kao što smo već nedavno pisali, nalazimo se u sezoni najbogatijoj voćem pa smo vas i ovaj put odlučili podsjetiti, a možda i upoznati s jednim jednostavnim, brzim i ukusnim voćnim desertom za koji mnogi kažu da simbolizira ljeto. Ovaj put predlažemo da isprobate cobbler, tradicionalni, voćni desert popularan u SAD-u i Velikoj Britaniji, a omiljen zbog svojeg domaćeg i rustikalnog izgleda i okusa. U nastavku donosimo više o ovom desertu, kao i recept. 

Što je to cobbler i odakle potječe

Može se reći da je prema svojoj formi ovaj desert na neki način "pita bez dna" - priprema se s voćem poput šljiva, bresaka ili višanja, no ono što ga ipak razlikuje od pite je tijesto, koje u slučaju cobblera nije tijesto za pitu, nego smjesa za kekse. 

Cobbler podsjeća i na crumble, o kojemu smo nedavno pisali - recept možete pronaći ovdje.

Oba se deserta pripremaju od voća i u sličnom formatu, no razlika je u smjesi koja prekriva voće. U slučaju crumblea, to je mrvičasta smjesa od smeđeg šećera, brašna i maslaca, kojoj se dodaju cimet, zobene pahuljice ili orašasti plodovi i to mu daje mrvičastu teksturu, dok se voće u cobbleru prekriva smjesom za kekse, i to tako da se u žlicama stavlja preko voća, čime je tekstura zaglađenija i sličnija keksu. 

Smatra se da se cobbler razvio u 19. stoljeću iz tradicionalnih britanskih pudinga, koji su se pripremali od brašna i masnoće, mogli su biti slani (najčešće punjeni mesom u umaku) i slatki, a najpoznatiji primjer je britanski božićni puding (Christmas suet pudding).

Ovaj se desert tradicionalno punio sušenim voćem poput grožđica, a kasnije su britanski doseljenici u Americi improvizirali s pripremom, pa su koristili sastojke koje su imali pri ruci. Voće je postalo dostupnije, a do recepta za smjesu za kekse kojom se u cobbleru prekriva voće, pretpostavlja se da je došlo zbog utjecaja Amerikanaca. 

Kako se priprema

U izboru voća ne možete pogriješiti, a možete i kombinirati više kompatibilnih vrsta, primjerice kombinacije kiselkastog i slatkog voća. Važno je pripremiti dovoljnu količinu jer će vam za pripremu cobblera prosječne veličine za nekoliko ljudi trebati od 500 do 800 grama, ovisno o veličini posude za pečenje.

Najbolje je pripremiti ovalnu, vatrostalnu ili keramičku posudu. Voće očistite, narežite, dodajte šećer, cimet, škrob u količini ovisno od sočnosti voća (malo više ako radite s bobičastim voćem ili šljivama), te sve dobro promiješajte.

Smjesa kojom ćete prekriti voće trebala bi biti lagana i pahuljasta iznutra, kako bi mogla upiti sokove iz voća, a nakon pečenja zlatne boje i čvrste teksture. Za ovu smjesu možete koristiti i svoj omiljeni recept za kekse, a ako ga nemate, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, punomasno slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu.

Voće prekrijte smjesom tako da uzimate veće količine žlicom, a idealno žlicom za sladoled. Ne brinite ako niste ravnomjerno prekrili smjesom jer cobbler je prepoznatljiv po voću koje u pečenju pušta mjehuriće koji izlaze na površinu, pa ne trebate prekrivati sve, niti treba biti uredno kao što je, primjerice, pita. 

Ovaj se desert zbog obilja voća peče prilično dugo, između 45 i 55 minuta na 180°C, dok voće ne počne puštati mjehuriće, a gornji sloj ne dobije zlatnu boju i zapečenu koricu. Cobbler se tradicionalno poslužuje dok je još vruć, uz sladoled od vanilije. 

Koje je voće najbolje izabrati

Breskve su tradicionalno dobar izbor, sočne su i slatke, a ako nemate vremena pripremiti svježe breskve, ovaj desert možete pripremiti i s breskvama iz kompota. Popularan izbor je i kombinacija šumskog voća, borovnice, kupine, maline, ribiz, ali i jagode.

Jabuke glase kao voće koje pušta najmanje tekućine, dok će šljive i bobičasto voće pustiti najviše, pa ćete se cobbler s takvim voćem trebati peći malo dulje. Slično je i s korištenjem zamrznutog voća, a ako ga koristite imajte na umu da će ono pustiti više tekućine i time će desert zahtijevati duže pečenje. Tekućina od odmrzavanja će utjecati i na teksturu gornjeg pokrova od tijesta, pa je uvijek preporučljivo takvo voće prije pečenja termički obraditi.

Recept za cobbler možete pronaći ovdje, isprobajte ga kod kuće i svakako javite dojmove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.