Ova je pizza s razlogom dobila ime po vulkanu, evo kako je pripremaju u Portorožu

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

SAMO dan nakon posjete Labinu i odlaska u pizzeriju Rumore, odlučili smo se na obilazak slovenske obale između Kopra i Portoroža. Naime, tu sam dionicu dužine dvadesetak kilometara istrčao dosta davne 2016. godine kao sudionik poznatog Istarskog polumaratona.

>> Nazivaju je jednom od najboljih pizzerija u Hrvatskoj. Evo kakve su cijene

Trčalo se uz obalu od Kopra preko Izole i Pirana pa sve do Portoroža, a dionica između Pirana i Portoroža uistinu je bila zanimljiva i ostala mi je u lijepom sjećanju. Naravno, večer prije puta nazvao sam Jerneja Berlota, dragog prijatelja i iskusnog slovenskog pizza majstora ne bih li saznao gdje se u navedenim gradovima može pojesti dobra pizza.

Izola ili Portorož

Preporučio mi je dvije pizzerije u Izoli i jednu u Portorožu, a mi smo se odlučili za portorošku pizzeriju Vesuvio. Pogledali smo slike i recenzije te smo vidjeli da Vesuvio ima vrlo visokih 4.7 na Google kartama, a na slikama su se nalazile moderne napoletane koje su pomalo podsjećale na canotto pizze kakve pravi zagrebački Al Dente.

U Portorož smo stigli nakon nešto duže šetnje obalom i posjete Piranu, koji je od Portoroža udaljen neka tri kilometra, odnosno pola sata hoda. Sama se pizzeria Vesuvio nalazi nedaleko marine u kvartu s nekoliko većih stambenih zgrada, a ispred pizzerije je i veliki parking.

Izabrali smo stol na terasi, iako je unutrašnji prostor puno veći, uređen je vrlo skladno, a prevladavaju motivi Napulja i nogometnog kluba Napoli. Iako sam prije dolaska u Portorož uvjeravao sam sebe kako napokon, malo za promjenu, neću naručiti pizzu s mortadelom - ipak je na kraju nisam izbjegao.

Preporuka - ona s mortadelom

U izboru nam je pomagao srdačan i vrlo stručan konobar koji nam je kao jednu od boljih pizza preporučio upravo moju omiljenu s mortadelom, a dvojba oko druge pizze isto nije trajala predugo. Naručili smo Vesuvio, pizzu kuće, koja je definitivno neobična i drugačija od ostalih pizza u ponudi.

Vesuvio u svojem rubu ima skrivenu burratu pa se, nakon što se rub zareže iz njega, kako nam je pojasnio konobar, po pizzi razlije sadržaj burrate poput vulkanske lave. Zato se ova pizza i zove po poznatom vulkanu koji se nalazi nedaleko Napulja.

Nestvarno dobre pizze

Nakon vrhunskih napoletana koje smo dan prije kušali u labinskom Rumoreu, mislio sam kako me neko duže vrijeme niti jedna pizzerija neće moći iznenaditi. I bio sam u krivu. Nakon samo par minuta od narudžbe na stol su nam stigle vrhunske napoletane poprilično uzdignutih i napuhanih rubova, koje bih se usudio nazvati canotto pizzama.

Rubovi su poprilično veliki i uzdignuti, ali nisu nabijeni tijestom već su prozračni, hrskavi na površini i puni zračnih mjehura. Cijelo je tijesto odlične teksture i finog okusa, a sastojci su sočni i kvalitetni pa smo pizze doživjeli kao nestvarno dobre.

Na obje smo pizze dobili vrhunsku burattu, s tim što je ona na pizzi Vesuvio uistinu bila smještena i na neki način sakrivena u rubu.

Cijene od 7 do 15.50 eura

Vesuvio u ponudi ima tridesetak pizza podijeljenih u tri skupine. Osim uobičajenih klasičnih napoletana, tu su bijele pizze i "pizze malo drugače", među kojima se ističu Pizza Carpaccio, pizza s goveđim carpacciom koja je prošle godine osvojila drugo mjesto na slovenskom državnom prvenstvu pizza majstora, te pizze Tartufo Crudo, Bresaolina i već opisana Vesuvio.

Cijene se kreću od 7 eura za Marinaru do 15.50 eura za najskuplju Tartufo Crudo. Margherita je devet i pol eura, većina pizza oko 11 eura, a naše su Vesuvio i Mortadellina koštale 14 eura.

Vesuvio ima i jako dobar izbor točenog piva pa sam, osim u finoj i ukusnoj pizzi, uživao i u odličnom single blonde craft pivu poznate slovenske pivovare Reservoir Dogs. Znao sam da će nam Jernej preporučiti dobre pizzerije, ali nisam očekivao da će nas Vesuvio svojom kvalitetom baš toliko ugodno iznenaditi.

Posjetio sam mnoge slovenske pizzerije koje prave uistinu odličnu napoletanu i mirne duše na taj popis mogu uvrstiti i portoroški Vesuvio. I za sam kraj, ono što uvijek volim istaknuti jest vrhunska internet stranica s jelovnikom i jako puno korisnih informacija i slika. Stranica koja se uklapa u odličan dojam i visoke ocjene koje ova portoroška pizzerija sasvim opravdano zaslužuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.