Sjećate se tipa iz MasterChefa koji radi na jahtama i tetovira? Evo gdje sad kuha

Foto: Plant Punk

TIHOMIR Krklec Afrika predstavio je meni za zagrebački Plant Punk.

Upoznali smo ga u MasterChefu 2022. godine, a osim što radi kao chef na jahtama, Afrika je i školovani grafički dizajner, tattoo majstor i street art umjetnik te se bavi i glazbom i fotografijom. Sada će se njegova jela moći i naručiti u Zagrebu, a otkrio je i kako je došlo do suradnje s Plant Punkom.

Devet veganskih jela na novom meniju

"Misao vodilja mi je bila Comfort Vegan Food, hrana koju bih ja volio naručiti nakon radnog dana, podijeliti s ekipom ili jednostavno pojesti nešto kad mi se ne da kuhati. Neke stvari smo s menija maknuli, a neke smo izmijenili. Otprilike 8-9 novih jela krasi novi meni Plant Punka", rekao je.

Iako nikad nije bio vegetarijanac ni vegan, jako se voli igrati tim načinom prehrane te ističe da mu je uvijek bilo zanimljivije napraviti kompleksno jelo od povrća i namirnica neživotinjskog podrijetla. Osim toga, smatra da su mogućnosti da se izvuče maksimalno od svake namirnice stvarno velike.

"Volim raditi s lako dostupnim i sezonskim namirnicama, odrastao sam u Hrvatskom zagorju, gdje se uvijek kuha sezonski i namirnice nikad nisu skupe. Danas u kuhanju postoji nevjerojatno puno kreativnih načina i tehnika da se namirnica dovede do njezinog maksimuma", kaže i dodaje da je jelo s novog menija na koje je najponosniji upravo Celer Yakitori s kikiriki umakom, u kojem se jedna namirnica priprema na skroz drugačiji način.

"Jedna 'obična' namirnica koja se inače kod nas koristi u juhi ovdje ima potpuno drugačiju ulogu. U Plant Punku celer mariniramo i pečemo u pećnici, režemo ga na tanke listiće i stavljamo na štapiće. Prilikom naručivanja jako popržimo i mažemo glejzom od češnjaka. Na to ide krema od kikirikija i bijela krema od češnjaka. Stvarno zabavno jelo", ističe.

Nude i neka osvježavajuća ljetna jela

Osim ovog jela, na meniju su i neka tipična ljetna osvježavajuća jela, kao što su zeleni grah od mente i graška, tacosi i salate. "Pazili smo da nutritivno sve bude zadovoljeno i da ne bude kalorijska bomba. Smanjili smo postotak soli i u potpunosti izbacili šećer. To je svakako zdrava opcija, koriste se svježe namirnice, proizvodi bez laktoze i neke bezglutenske opcije", kaže Afrika.

Osim što mu namirnice biljnog porijekla daju priliku da pokaže svu svoju kreativnost, Africi je i koncept Dark Kitchen vrlo intrigantan i zanimljiv, a Plant Punk je upravo takav restoran - delivery only, s virtualnom kuhinjom.

"O Dark Kitchenu sam čitao prije nekoliko godina, taj trend je vani prisutan već dugi niz godina. Ima smisla ako se cijeli koncept 'restorana' fokusira samo na kvalitetnu dostavu. Ona mora biti brza, lako dostupna i dobro pripremljena. Užurbanost ljudi je podigla take-out, znam neke frendove koji većinu svojih primanja koriste samo za dostavu hrane, odlučili su ne kuhati. Njima fali kvalitetne i zdrave varijante dostava", kaže Tihomir, koji, iako kod kuće jako puno kuha, isprobava nove stvari i recepte, barem jednom tjedno naruči dostavu.

A kada bi morao složiti tjedni meni samo s jelima Plant Punka, Afrika kaže da bi izgledao otprilike ovako: "Tjedni meni bi izgledao tako da dan počnem s nekom zdravom salatom iz selekcije salata. Za ručak bih definitivno pojeo juhu ili zeleni grah od mente i graška, sve popraćeno komadima pržene cvjetače, a za večeru bih uživao u tacosima ili veganskoj Tikka masali."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.