Spahija za Index: Nedopustivo je da HKS igrače same pusti kućama. Sjetimo se Dražena

Foto: Profimedia

HRVATSKI košarkaši posljednjih su dana glavna tema sportske javnosti. Najprije zbog vrlo dobrih igara u Ateni, gdje su bili jako blizu senzacionalnom plasmanu na Olimpijske igre u Parizu, a onda i zbog skandala koji se dogodio nekoliko sati nakon poraza u finalu od domaćina Grčke. Dva najbolja hrvatska igrača na turniru u Pireju sudjelovala su u tučnjavi u jednom atenskom noćnom klubu, a fotografije i snimka incidenta vrlo brzo su otišle u svijet. 

HKS je u svom priopćenju objavio kako su Šarić, Zubac i još nekolicina hrvatskih reprezentativaca zaista sudjelovali u sukobu, ali da su bili isprovocirani i napadnuti od prisutnih Grka i zaštitara tog noćnog kluba. Za bivšeg hrvatskog izbornika Nevena Spahiju nepreuzimanje odgovornosti Saveza je neprihvatljivo. 

Kako komentirate ovo što se dogodilo u Ateni?

Najprije moram reći da su sportaši isto ljudi od krvi i mesa. Nakon teškog turnira normalno da je došlo do opuštanja. Momci su dali sve od sebe u one četiri utakmice i jasno mi je da su izašli opustiti se. Međutim, problem je u tome da je neprihvatljivo da su do jutra bili u nekoj diskoteci bez osiguranja. U najmanju ruku to je naivno i neoprezno.

Svaki igrač koji dođe u neki grad s reprezentacijom ili klubom je pod ingerencijom reprezentacije ili kluba sve dok se ne vrati kući. To su osnovni standardi. Neshvatljivo mi je da dva NBA igrača, koji koštaju tko zna koliko milijuna dolara, i dio su reprezentacije, uopće dođu u situaciju da se tuku s nekim primitivcima i da potencijalno može doći do neke ozljede koja bi, ne daj Bože, mogla ugroziti njihove karijere.

Posebno me žalosti činjenica da su u Atenu došli s reprezentacijom, a da su imali privatne aranžmane za povratak. To je nešto što ne mogu shvatiti i smatram da je to nedopustivo. Kad reprezentacije negdje dođe, svi igrači se moraju skupa i vratiti. Naravno, postoje neke iznimke koje potvrđuju pravilo, ali njihov izlazak je trebao biti prijavljen team manageru reprezentacije, koji je trebao osigurati zaštitare.

Dario Šarić je odigrao turnir bez zahtjeva iz NBA lige za osiguranjem jer nije imao potpisan ugovor, dok je kod Zupca situacija drugačija i HKS je u njegovom slučaju morao dati garanciju za odštetu u slučaju neke ozljede. Dakle, nisu ispoštovani osnovni standardi i to je za mene nedopustivo. Reprezentacija koja na turnir dođe zajedno, zajedno se mora i vratiti. U slučaju izlaska, naravno da postoji odgovornost igrača, ali i Saveza. 

Naravno da su Amerikanci tu vijest odmah prenijeli. Može li ovo što se dogodilo na neki način utjecati na status Šarića i Zupca u njihovim klubovima?

Ne. Zato što nije došlo do ozljeda. Da je došlo do težih ozljeda, e to bi onda bio veliki problem. Šteta samo zbog reputacije, ali dogodi se. Međutim, ponavljam, dva ovakva sportaša se ne mogu naći pod utjecajem alkohola u ranu zoru među ljudima koji ih provociraju bez osigurane zaštite. 

Kolika je u ovom slučaju odgovornost HKS-a?

Zabrinjava me jedna stvar. A radi se u podatku koji sam saznao prije par sati. To da su igrači organizirali povratak iz Atene u svom aranžmanu je nedopustivo. Dok sam bio izbornik, savjetnik mi je bio Mirko Novosel. Niti jedan igrač se nije mogao vratiti kući osim u angažmanu reprezentacije.

Uvijek se sjetim situacije kad se Dražen Petrović na svoju odgovornost skinuo s aviona i automobilom na svoju odgovornost otišao za Njemačku. Mučno mi se uopće i prisjetiti te tragedije. Mirko je nakon toga stalno govorio: ''Ako ste došli s reprezentacijom, morate se i vratiti s reprezentacijom. Nakon toga radite što želite, ali ako sam vas ja doveo, ja vas moram i vratiti.''

Zato mi je nejasno kako je Savez to dozvolio. Shvatio bih još da se njih dvojica vraćaju u SAD, da su imali rani let ili nešto slično. Ali, da ovako puste igrače, ne ide mi to u glavu. Tu je isključivo obaveza team managera da odmah obavijesti predsjednika i tajnika Saveza, koji su trebali barem osigurati zaštitare.

Za Šarića možda i ne, jer Dario do zadnje utakmice nije imao potpisan ugovor, ali Zubac ga je imao. Siguran sam da je Savez dao garancije NBA-u da uopće odigra ovaj turnir, a to je u krajnjoj liniji NBA standard. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.