Trener o carnivoreu: Prema debilima, jedenje voća i povrća je užasno i nezdravo

Foto: Mišo Provčin

VJERUJEMO kako (rado) pratite razne Instagram i TikTok trendove, a jedan od njih definitivno je carnivore prehrana. Ta je vrsta prehrane trenutno vrlo popularna i zastupljena kod mnogih influencera na društvenim mrežama, pa ste sigurno već mali milijun puta naletjeli na ljude koji za doručak, ručak i večeru jedu ogromne steakove te grizu i žvaču cijele kriške maslaca.

>> Ekipa po TikToku sve više priča o carnivore prehrani, evo što se tada uopće jede

Mi smo za mišljenje o ovom ekstremnom trendu odlučili upitati domaćeg trenera Miloša Provčina (36), koji je svakako jedan od karizmatičnijih online trenera na čiji smo profil naletjeli skrolajući po Instagramu i ne libi se reći išta.

Rodom je iz Iloka, a od 2006. godine živi u Zagrebu, gdje je prvo upisao FER i nakon tri mjeseca prebacio se na Kineziološki fakultet, koji je i završio. Zadnjih 14 godina radi kao trener - radio je u teretani, a sada je posvećen online treninzima. 

O carnivoreu nema lijepe riječi

"Stigao je novi fitness trend u Hrvatsku. Vani je popularan već dvije, tri godine, ali kod nas su naši kvazitreneri i kvazinutricionisti i influenceri, naravno, skočili na vlak i počeli promovirati carnivore prehranu kao čudotvornu prehranu koja će izliječiti sve vaše tegobe i probleme. Zapravo se radi o ekstremno lošoj prehrani zato što smijete jesti samo meso i ne smijete jesti voće, povrće ni vlakna", govori on u nedavno objavljenom videu na njegovom Instagram profilu pa dodaje:

"Navodno je to užasno i nezdravo, sukladno tim debilima. Zašto sam ovako oštar? Zato što ovakvi načini prehrane potiču poremećaj prehrane, narušavanje vašeg zdravlja, ogromnu zbunjenost, umjesto da vam olakšaju jer smo najdeblja nacija u Europi." Nama je otkrio i malo više o temi.

Carnivore prehrana? Dugoročno nikako

Mišo nam kaže kako bi bilo lakše nabrojati što se smije jesti u ovoj prehrani, a to su meso i iznutrice.

"Nažalost, društvene mreže jako vrednuju pojedince koji idu kontra logičnog narativa kako bi se istaknuli i bili drugačiji, a nisu ni svjesni da to može biti jako opasno. Odličan primjer je upravo carnivore prehrana, koja je potencijalno jako opasna. Ne treba vam diploma nutricionista da biste zaključili kako ovo dugoročno ne može biti dobar pristup, dovoljna je zdrava logika", ističe.

 

Dodaje da je sa znanstvene strane prilično jasno da je organizmu potrebno puno voća, povrća, vlakana i ribe te da prehrana bogata ovim nutrijentima značajno smanjuje rizike od raznih bolesti. 

"Mediteranska prehrana se smatra najzdravijom mogućom prehranom, a znamo da je bogata povrćem, maslinovim uljem, ribom i sličnim namirnicama. U obrnutom slučaju, manjak navedenih nutrijenata potencira razne zdravstvene probleme, kao što su povišeni kolesterol, povišeni krvni tlak i kolorektalni karcinom, te razne probleme uzrokovane deficitom vitamina, minerala i elemenata u tragovima", objašnjava ovaj trener.

Je li dobro ići u ekstreme?

No nije carnivore prehrana jedini takav primjer, govori. Sve vrste prehrane koje idu u krajnost same po sebi nisu dobre, a tu spada i frutarijanstvo. Ipak, kada je u pitanju veganstvo, Mišo ističe da ga ne bi stavljao u isti koš s ostale dvije vrste prehrane.

"Veganska prehrana može biti kvalitetan način prehrane dugoročno, uz suplementiranje nutrijenata koji u ovakvoj prehrani potencijalno nedostaju (vitamin B12, vitamin D, kalcij, omega 3, cink i kreatin). Problem kod vegana je to što ne shvaćaju kompleksnost takve prehrane i misle da je dovoljno ne jesti namirnice životinjskog porijekla, a zapravo treba uložiti puno vremena i energije kako bi se naučile osnove za dugoročnu održivost", kaže.

S druge strane, dodaje da carnivore prehrana i frutarijanstvo ne mogu biti dugoročno održivi ni uz značajno više suplementiranja.

"Radi se o tome da filozofije tih prehrana idu u ekstreme i ne priznaju potencijalne deficite, uvjereni su da je takav način prehrane savršen i nudi sve što treba tijelu", misli on. 

Kod velikog broja ljudi primjećuje manjak unosa proteina, voća, povrća i vlakana

Mišo je zadnjih nekoliko godina posvećen upravo online treninzima i snimanju besplatnog sadržaja za sve one koji si ne mogu priuštiti trenera, a kod ljudi s kojima surađuje, kaže, u čak 90 posto slučajeva primjećuje manjak unosa proteina, voća, povrća i vlakana. 

Ako se u prehrani fokusirate na ove četiri stavke, indirektno ćete smanjiti unos procesirane hrane, grickalica i slatkiša jer će obroci biti zasitniji, razina energije će biti veća, a unos nutrijenata će poboljšati generalno zdravlje i to kako se osjećate, ističe.

"Treba ciljati na dnevni unos od barem 1.4 g proteina po kilogramu tjelesne težine. Tako bi recimo osoba od 70 kg dnevno trebala unijeti oko 100 g proteina. Idealni izvori su meso s niskim postotkom masti (piletina, puretina, kunić, krta junetina i teletina), plava riba, mliječni proizvodi nižeg postotka masti (svježi sir, posni sir, zrnati sir, quark), jaja i whey protein", ističe Mišo.

Dodaje i da bi dnevno svaka osoba trebala unositi između 500 i 700 g povrća i voća. "Većina se začudi kad sazna da je zamrznuto povrće jednako nutritivno (često i nutritivnije) od svježeg. Tu činjenicu iskoristite i napunite zamrzivač borovnicama, malinama, kupinama, višnjama, šumskim miksom i svim mogućim varijantama povrća", kaže Mišo.

Za zdravu prehranu važna su i vlakna, a Mišo ističe da je dnevna preporuka oko 20 do 25 g vlakana za žene i 30 do 35 g za muškarce. "Dobra vijest je da će adekvatan unos voća i povrća skoro u cijelosti riješiti problem niskog unosa vlakana. Uz to u prehranu ubacite zobene pahuljice, kruh od cjelovitih žitarica, sjemenke (buča, suncokret, lan, chia) i mahunarke", ističe Mišo.

Trenutno je u izradi web-kuharice, recepte dijeli i na Instagramu

Mišo na svom Instagram profilu dijeli i hrpu recepata s fokusom na unos voća, povrća, proteina i vlakana, a trenutno je i u izradi web-kuharice s preko 150 recepata. 

"Ideja je da se baza recepata redovito nadopunjava i olakša svima koji nemaju ideje za kuhanje te im se ne da računati koliko što ima kalorija i proteina", kaže, a u nastavku donosimo nekoliko njegovih recepata za sve vas koji želite pripaziti što jedete, a ne znate odakle krenuti.

Wrap s dimljenim lososom

Pileći tacosi

Piletina s povrćem i kus-kusom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.