Kako je španjolski izbornik promašajem od 65 milijuna eura dokazao da je genijalac

Foto: Profimedia

ŠPANJOLSKA nogometna reprezentacija osvojila je rekordan, četvrti naslov prvaka Europe. U finalu je svladala Englesku s 2:1. Nico Williams zabio je za vodstvo, a Cole Palmer je ušao s klupe i izjednačio. No, u 86. minuti je Dani Olmo stvorio višak i proigrao Marca Cucurellu, a ovaj sjajno asistirao za Mikela Oyarzabala i novu veliku titulu.

Upravo je asistent za ključan gol u finalu jedna od najboljih priča kontinentalne smotre. Cucurella je na Euro došao kao igrač kojeg je većina navijača proglasila epskim promašajem Chelseaja i koji je bio pomalo zaboravljen. S druge strane, izbornik Luis De la Fuente je zbog njega na klupu stavio Alexa Grimalda, vjerojatno najboljeg lijevog beka na svijetu prošle sezone. U tom naizgled jednostavnom potezu se ogleda sva pedantnost i hrabrost španjolskog trenera.

Iza Grimalda je povijesna sezona

Bayer Leverkusen je odigrao jednu od najboljih sezona u povijesti klupskog nogometa. U Njemačkoj je osvojio duplu krunu i nakon deset godina je skinuo Bayern s trona. Posebno je impresivno da je to učinio bez poraza.

U Europi je stigao sve do finala Europske lige, gdje je od njega bila Atalanta. Jedan od najvažnijih igrača na tom putu je bio baš Grimaldo, koji je za jednog beka imao povijesno dobru sezonu po napadačkim brojkama.

U prvenstvu je upisao čak deset golova i 13 asistencija i po oba kriterija je najbolji branič u ligama Petice, a u Europi i kupu je zabio još dva gola i dodao pet puta suigračima za gol. Gotovo svi su očekivali da bude startni bek Španjolske na turniru iako je 28-godišnjak u reprezentaciji relativno novi lik.

Iza Cucurelle je sezona razočaranja za zaborav

Cucurella je na turnir stigao iz sasvim drugačije priče. Dvadesetpetogodišnjeg beka je Chelsea doveo u ljeto 2022. za 65 milijuna eura nakon sjajne sezone u Brightonu. No, već u prvoj sezoni Cucurella je imao velikih problema s prilagodbom, a Chelsea s igrom i rezultatima.

Ekspresno je proglašen slabom točkom momčadi i skupocjenim promašajem, a situacija nije bila bolja ni u drugoj sezoni. Iako je dio sezone propustio zbog ozljede, Cucurella je startao tek u pola prvenstvenih utakmica - 19, a u čak sedam utakmica je ostao na tribini ili kao neiskorištena zamjena.

Kad se usporede brojke dvaju igrača, gotovo je nevjerojatno da bi neki izbornik donio odluku kao De la Fuente.

Grafika: Sofascore

De la Fuentea su i španjolski mediji prozivali za potez koji mu je donio naslov

Španjolski mediji su uoči prvenstva takvu ideju svojeg izbornika nazivali ludom, a kritika nije falilo ni iz inozemstva. "Mislim da je on jedan od razloga zbog kojih Španjolska vjerojatno neće otići do kraja", rekao je Garry Neville uoči turnira u izjavi "koja nije dobro ostarjela".

No, De la Fuente se pri izboru momčadi nije vodio imenima igrača ili njihovim klupskim rejtingom, nego je očito tražio postavku koja je najfunkcionalnija. Tako je Cucurellu stavio u ekipu zbog sjajnog partnerstva s Nicom Williamsom.

Španjolska nakon dugo vremena na krilima ima prave, prodorne driblere koji igraju uz liniju. Zbog toga je Williamsu iza leđa trebao defenzivniji bek, a Španjolci danas smatraju da Grimaldove ofenzivne kvalitete ne bi uz takvo krilo došle do izražaja. Osim toga, on u Leverkusenu igra beka u formaciji s peteročlanom obranom, dok Španjolska igra u liniji s četiri.

Grafika: Sofascore

Cucurella i Williams su razvili sjajno partnerstvo i u napadu gdje su se sjajno nadopunjavali i surađivali. "Odmah smo kliknuli i na terenu i izvan njega. Sličnog smo karaktera, volimo se obojica zafrkavati. Zna da ću mu uvijek pomoći ako pogriješi u igri.

Njegov zadatak je napadati, moj je braniti i sjajan smo fit. Kada osjeća da mu čuvam leđa, Nico može napraviti veliku razliku naprijed. Za igrača poput njega ključni su samopouzdanje i sigurnost, a ovako to ima", objasnio je Cucurella partnerstvo koje se prije mjesec dana činilo ludim, a postalo je osovina nove europske titule.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.