NK Zagreb na rubu stečaja

Foto: EPA

NOGOMETNI klub Zagreb je 2002. godine pod vodstvom Zlatka Kranjčara bio prvak Hrvatske, a danas je zastrašujuće daleko od te razine. Natječe se u petom rangu hrvatskog nogometa (4. nogometna liga, Središte Zagreb), a prošlu sezonu je završio na devetom mjestu. Otkako je Dražen Medić kao predsjednik preuzeo klub, iz sezone u sezonu tone sve dublje, a sada je došao na rub stečaja.

Zagreb je danas na dnu, a prije 22 godine bio je na vrhu. Dana 4. svibnja 2002. cijela Kranjčevićeva je slavila, a slavili su i neutralni navijači širom Hrvatske jer je titulu uzela momčad koja je to zaslužila po apsolutno svemu; od načina na koji je složena do stila igre i šarma Cicine nogometne filozofije.

Otpadnici koji su osvojili naslov prvaka

Većina te ekipe bili su ''otpadnici'' iz drugih klubova, Dinama, Hajduka, čak i Rijeke... Otpadnik je bio i Kranjčar, koji u Kranjčevićevu nije stigao iz Dinama, Hajduka ili nekog elitnog kluba iz inozemstva. Došao je početkom sezone iz Marsonije u paketu s Ivicom Olićem i Bernardom Brnjićem. 

Na početku sezone nitko ozbiljan nije ni pomislio da bi Cico sa Zagrebom mogao napraviti nešto veliko. Kranjčar nije imao zvijezda, čak ni Olić tada nije bio ono što će postati kasnije, ali imao je sastav koji je imao talent, srce, dušu i karakter. Upravo je to i želio. Od skupine sjajnih haklera, frajera, zajebanata i nogometnih romantika u samo par mjeseci stvorio je obitelj koja je te sezone gazila HNL-om na valu međusobnog prijateljstva, povjerenja i harmonije.

Vladimir Vasilj, Ivica Pirić, Goran Stavrevski, Vedran Ješe, Damir Milinović, Joso Bulat, Dalibor Poldrugač, Frane Ćaćić, Ibrahim Duro, Hrvoje Štrok, Admir Hasančić, Antonio Franja, Ivica Olić, Petar Krpan, a na čelu Zlatko Kranjčar. Jaču ekipu teško možemo zamisliti, a ta je momčad igrala nogomet kakav nitko ni prije ni poslije nije igrao na hrvatskim nogometnim terenima. Bili su avangarda.

Igrali su izrazito napadački nogomet

Zagreb je te sezone igrao najatraktivniji i najubojitiji nogomet. Kad kažemo da je momčad Cice Kranjčara zabila 71 gol (2.36 po utakmici), čak deset više od drugog najefikasnijeg Hajduka, onda je jasno kakav stil igre je njegovao Cico. No nije to bio tipičan run-and-gun nogomet, gdje se igralo za gol više, a obrana se zanemarivala.

Zagrebaši su primili samo 24 gola, najmanje u ligi, što je samo dokaz da je Cico igračima dozvoljavao apsolutnu slobodu u igri prema naprijed, ali s jasnim obavezama i odgovornošću prema natrag. Vesela družina iz Kranjčevićeve te je sezone gazila sve pred sobom, a posebno je bila inspirirana u susretima protiv najjačih na gostujućim travnjacima.

Bio je to labuđi pjev jedne neponovljive generacije i početak kraha kultne hrvatske momčadi, za koju su, između ostalih, igrali svjetski velikani poput Bernarda Vukasa i Branka Zebeca i koju su trenirali još Vlatko Marković, Dražan Jerković, Josip Skoblar, Ćiro Blažević…

Bliži se konačni kraj legendarnog kluba. Grad Zagreb je pokrenuo prijedlog za stečaj

Zagreb je još nekoliko godina s više ili manje uspjeha nastupao u HNL-u. Prvo je ispao iz lige 2013. godine i odmah se vratio, a 2016. je ispao ne samo da se više nikad ne bi vratio, već da bi se praktično ugasio. 2017. je odmah ispao u treći rang, 2019. u četvrti rang, a od 2022. godine nastupa u petom rangu. Čini se da sada dolazi i konačni kraj legendarnog kluba.

Grad Zagreb podnio je zagrebačkom Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečaja nad Nogometnim klubom (NK) Zagreb zbog nešto više od 500.000 eura neplaćene naknade za korištenje Nogometnog centra Zagreb u Veslačkoj ulici. Grad Zagreb kao vjerovnik ima tražbinu prema NK Zagreb od 521.076 eura koja se temelji na 475.120 eura glavnice i 45.955 eura kamate, a taj je iznos i utužen krajem 2023. na zagrebačkom Trgovačkom sudu, ističe se u prijedlogu za otvaranje stečaja. 

Dodaje se i kako se tražbina temelji na pravnoj osnovi naknade za korištenje sportskog objekta Nogometni centar Zagreb stečenog bez osnove jer, kako je istaknuto, stečajni dužnik koristi centar, a ne plaća naknadu. Grad Zagreb poziva se i na zaključak i otkaz ugovora o zakupu sportske građevine od 29. prosinca 2021., nakon čega dužnik nije predao centar te je nastala obveza da plaća tržišnu cijenu zakupa.

U prijedlogu za otvaranje stečaja navodi se i da je NK Zagreb kao dužnik prezadužen, odnosno njegova imovina je manja od postojećih obveza, a što proizlazi iz javno dostupnih dokumenata - bilance za 2022. i 2023 i izvještaja o prihodima i rashodima udruge NK Zagreb za 2022. i 2023., što je potvrdio i stalni sudski vještak u mišljenju od 4. srpnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.