"Umjesto da se busamo u prsa hrvatstvom, ugledajmo se u Španjolce"

Foto: Index

ILIJA LONČAREVIĆ i BRANKO STRUPAR, legende hrvatskog nogometa, zadnji put su povodom Eura u Index Studiju komentirali događaje na prvenstvu. Rezimirali su finale, ali i podvukli crtu pod EP općenito.

U nastavku teksta pročitajte njihove odgovore na neka od pitanja, a u videu pogledajte kako slave španjolsku dominaciju na Euru, ali i ističu mrlju na njenom trijumfu. Analizirali su i usporedili jako osporavane kapetane i napadače finalista, španjolskog Moratu i engleskog Kanea. Naklonili su se španjolskim herojima Yamalu i Williamsu, ali i objasnili zašto engleskim herojima nisu postali žrtvovani Bellingham i loše iskorišteni Foden. Za kraj su naši gosti izabrali idealne momčadi Eura.

Zašto Hrvatska nema svog De la Fuentea, izbornika koji je sazrio s igračima?

"Otkako je Hrvatska postala država, ona ne odgaja trenere i to je osnova svega. To rade Španjolci i neke druge države, ali mi ne. Mi smo zarobljeni politikantstvom i velikim izjavama i pričama o "mladim snagama". Mlade selekcije ne trebaju voditi mladi treneri, nego iskusni treneri.

Zato što oni znaju kako razviti mlade igrače. Sistem igre je pomoćno sredstvo, ne glavno. Glavno su zahtjevi koje trebamo postaviti sami sebi, kako ćemo razvijati igru i igrače. Tu smo mi u zaostatku za svijetom i tvrdoglavo se toga držimo. Vode nas dnevne potrebe ljudi u vrhu nogometa, koji pak zadovoljavaju potrebe političkih struktura.

Što se tiče De la Fuentea, vidi se da je jako skroman, ugodan, simpatičan. On je također odrastao uz tu momčad. Nakon igračkih i trenerskih velikana Del Bosquea i Enriquea, došao je tip koji je potpuno suprotan. Vidi se uzajamno poštovanje njega i igrača."

"Umjesto da se busamo u prsa hrvatstvom, ugledajmo se u Španjolce"

"Španjolski igrači su odgojeni u sistemu razmišljanja o igranju nogometa. Na kraju, španjolski nogomet je odgojio cijeli svijet. Znanje igranja nogometa je usvajanje dvije vještine: primopredaje i otkrivanja. Na primjer, Olmo je polušpica koja u svakom djeliću sekunde nađe sebi prostor. Svi ti njihovi klinci su uvijek otkriveni, slobodna im je barem vanjska noga.

Oni su odgojeni u razmišljanju kako igrati nogomet. Kako se ponašati u trenutku gubljenja lopte. To su njihovi automatizmi bez obzira na to koliko imali godina. Iz toga se stvara momčadski duh. Kada igrači na klupi i terenu znaju što treba raditi u svakom trenutku. To je koncentracija i momčadski duh. Momčad je bolja što ima više poveznica na terenu.

Što se tiče selekcije igrača, on bira igrače koji najbolje pašu stilu igre. Zato njima igra Morata iako on "svima smeta", zato su im stoperi iz saudijskih klubova, a lijevi bočni toliko kritizirani Cucurella. Zato što su odgojeni u sustavu, pa onda i jesu doista momčad i ponašaju se kao jedno tijelo. To je njihova snaga.

To je i ono što mi nemamo, a mogli bismo imati jer imamo igrače u velikim europskim klubovima, ali treba posložiti neke stvari. Trebamo drugačiji pristup, ali prije svega u mladoj reprezentaciji. U smislu da znamo što je nogometna igra i da se tako ponašamo.

Ne može se dogoditi da naše mlade reprezentacije uvijek netko nadigra, i to Bjelorusija ili Kazahstan. Mi se samo busamo u prsa u stilu "Mi, Hrvati", ali mlade reprezentacije nam ne izgledaju kao momčadi. Zato što nemaju jasnu igru niti su pred njihove igrače postavljeni jasni zahtjevi."

"Nasljednik Shreka trebao je biti engleski Yamal na Euru. To je onemogućio Southgate"

"Ne slažem se sa Southgateovim izborom igrača. Nije zvao dvojicu koju je trebao, Grealisha i Rashforda. Kada sam igrao u Engleskoj, svjedočio sam nastanku Waynea Rooneya. Kao ni ostali tada, nisam znao koji je taj klinac koji je isti Shrek. Samo sam se divio kako je sa 17 godina otresao zvijer kao što je Sol Campbell i zabio Arsenalu.

Uradio je instinktom i stilom uličara, nogometaša koji je nogomet naučio lupajući loptom o zid. Takvime mi se čini Cole Palmer. Ono što je u Španjolskoj Yamal, u Engleskoj je morao biti Palmer. Zašto tako nije bilo, to zna Southgate. Palmer je kao jedina svijetla točka Chelseaja prošle sezone nastavio u tom stilu i na Euru, ali s preskromnom minutažom.

Ušao je i namjestio za pobjedu protiv Nizozemske u polufinalu, pa zatim ušao i zabio Španjolskoj u finalu. No, ostaje žal što nije dobio priliku puno više igrati."

"Zvijezde Eura su klinci, ali to je događaj, a ne trend. Ne rađaju se Pele i Yamal svaki dan"

"Euro su obilježili mladi igrači, ali njihov proboj tamo nije trend jer bi to značilo da Španjolska, Engleska, Real, Barcelona, PSG... svake godine izbace jednog klinca. Ne ide to tako. Klinci dolaze svake godine, ali samo onaj koji je fizički, mentalno i tehnički izvanredan, sigurno će dobiti priliku.

Ali, neće iduće godine biti novog Yamala. Ne rađa se Pele svaki dan. Prošli put sam rekao da Modrić i Brozović svojom dugovječnošću stopiraju proboj mladih u reprezentaciju Hrvatske. Tako je primjerice Baturina mogao još prije godinu i pol dobiti priliku, ali nije. Neće uvijek biti toliko 17-godišnjaka, potentnih klinaca. Tako da ovo što su oni hit na Euru nije trend, to je događaj."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.