U finalu Eura zabio za naslov prvaka, danas osvanuli grafiti protiv njega: "Izdajnik"

Foto: Profimedia

IGRAČ Real Sociedada Mikel Oyarzabal postao je heroj španjolske nogometne reprezentacije nakon što je ušavši s klupe u finalu Eura zabio gol za pobjedu 2:1 protiv Engleske. Taj je pogodak donio Španjolskoj četvrti naslov prvaka Europe, a Oyarzabalu status jednog od junaka veličanstvenog trijumfa.

No, dok je cijela Španjolska slavila, u Baskiji nisu baš presretni titulom. Poznato je da se Baski desetljećima bore za nezavisnost i pravo na svoju državu, tako da velika većina njih ne podržava vladu Španjolske, ali ni reprezentaciju.

Transparenti i grafiti protiv junaka Španjolske 

Tako da su dan nakon finalne utakmice nepoznati počinitelji na fasadi jedne zgrade u Elorriju, gradiću u Baskiji u kojem živi Oyarzabalova majka, izvjesili transparent kojim su jasno poručili što misle o igranju Oyarzabala i suigrača mu iz Sociedada Mikela Merina za Španjolsku.

''Ne igranju za Španjolsku", pisalo je na transparentu na kojem je bila istaknuta baskijska zastava i prekrižena španjolska. Uz imena dvojice igrača nacrtan je i znak precrtane svastike, a njih dvojica su nazvani ''izdajnicima.''

''Ne želimo da Baski igraju za Španjolsku''

Glavni koordinator EH Bildua (lijevo krilo baskijske nacionalističke stranke), Arnaldo Otegi, dan nakon španjolske pobjede je izjavio kako nikad neće slaviti pobjedu te reprezentacije naglasivši da ona ne predstavlja njega. ''To nije moja reprezentacija, to nije moj kralj i nije moja himna", rekao je.

Premda kaže da je ljubitelj nogometa, finale nije želio gledati jer ga, kako je rekao, u toj utakmici nitko nije predstavljao. 

"Neki ljudi misle da smo antišpanjolski raspoloženi, ali ono što želim učiniti je natjerati ljude da razmisle o tome da baskijski igrači ne mogu igrati za Španjolsku jer Španjolska to pravo uskraćuje nama Baskima.''

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.