Dermatolozi: Jedan dodatak prehrani i mediteranska dijeta su tajna kože bez akni

Foto: Pexels

Tajna čiste kože mogla bi biti u uzimanju jednog dodatka prehrani i unosa više zdravih masti. Studija sa Sveučilišta Ludwig Maximilian u Münchenu pokazala je da mediteranska prehrana, koja daje prednost ribi, orašastim plodovima i maslinovom ulju, te uzimanje dodatka omega-3 masnih kiselina, može pomoći očistiti lice od blagih do umjerenih akni.

Istraživači su proučavali 60 ljudi koji su se pridržavali ove prehrane i svakodnevno uzimali dodatak omega-3 masnih kiselina. Nakon nekog vremena, prištići su gotovo nestali s lica onih koji su u krvi imali više razine zdravih masnoća.

Prema dermatolozima, zdrave masti pomažu ojačati strukturni integritet stanica u cijelom tijelu te mogu smanjiti upalu, vodeći uzrok akni. Također, mogu poboljšati barijeru kože kako bi je zaštitile od iritansa i održavale vlažnost, kao i regulirale proizvodnju sebuma, masne tvari koja začepljuje kožu i dovodi do akni.

Mediteranska prehrana uglavnom se sastoji od namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama. Osim što smanjuje rizik od srčanih bolesti, pretilosti i demencije, djeluje zaštitnički protiv moždanog udara i može produžiti život. Inače, omega-3 masne kiseline nalaze se i u hrani poput lososa, oraha i ulja kanole. Dijetetske smjernice preporučuju 450 do 500 miligrama omega-3 masnih kiselina dnevno.

Obećavajući rezultati objavljeni su u Journal of Cosmetic Dermatology.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.