Dijetetičar upozorava starije od 60 da prestanu konzumirati četiri vrste pića

Foto: Pexels

Održavanje zdrave prehrane uvijek je važno, ali postaje sve važnije kako starimo i rizik od razvoja kroničnih bolesti raste. Za osobe starije od 60 godina, donošenje mudrih prehrambenih izbora ne samo da podržava opću dobrobit već također igra ključnu ulogu u prevenciji zdravstvenih problema povezanih sa starenjem. 

S godinama naša tijela postaju osjetljivija na stanja poput pretilosti, dijabetesa, kardiovaskularnih problema i osteoporoze. Uravnotežena prehrana, bogata hranjivim tvarima s malo štetnih tvari, ključna je za ublažavanje ovih rizika.

Pića, koja se često zanemaruju u raspravama o zdravoj prehrani, igraju posebno važnu ulogu u procesu starenja. Sve što pijemo može utjecati na naše zdravlje jednako kao i sve što jedemo. Stoga je liječnik, dijetetičar i nutricionist dr. Rimas Geiga upozorio na četiri vrste pića koje bi stariji od 60 godina trebali ograničiti ili u potpunosti izbjegavati.

1. Zaslađena pića

Pića zaslađena šećerom, uključujući gazirana pića, zaslađene čajeve i energetska pića, neki su od najgorih izbora za osobe starije od 60 godina. Ta pića imaju visoke razine šećera, što može dovesti do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema.

"Pića zaslađena šećerom mogu uzrokovati debljanje, što dovodi do raznih zdravstvenih problema, poput pretilosti", kaže dr. Geiga za SheFinds. Pretilost je glavni čimbenik rizika za brojne bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

2. Alkoholna pića

Dok umjerena konzumacija alkohola možda ne predstavlja značajan rizik, prekomjerno pijenje može biti štetno za zdravlje, posebno za one starije od 60 godina. Dijetetičar napominje: "Pretjerana konzumacija alkohola može oštetiti jetru, povećati krvni tlak i pridonijeti kognitivnom padu."

Alkohol može uzrokovati masnu jetru i cirozu, što dovodi do ozbiljnog oštećenja jetre. Osim toga, može povisiti krvni tlak te povećati rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

3. Pića s visokim sadržajem kofeina

Pića s visokim udjelom kofeina, poput energetskih pića i velikih količina kave, mogu negativno utjecati na zdravlje na nekoliko načina. "Pića poput energetskih napitaka i kave mogu utjecati na kvalitetu sna te povećati rizik od osteoporoze i dehidracije", upozorava dr. Geiga.

Loša kvaliteta sna može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući kognitivni pad i oslabljenu imunološku funkciju. Visoki unos kofeina može ometati apsorpciju kalcija koji je neophodan za održavanje jakih kostiju, čime se povećava rizik od osteoporoze. Nadalje, kofein je diuretik, što može dovesti do dehidracije ako se konzumira u velikim količinama.

4. Pića s visokim udjelom natrija

Neka sportska pića i sokovi sadrže visoke razine natrija, što može biti štetno za one starije od 60 godina. "Visoki unos natrija može dovesti do visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih problema", istaknuo je dijetetičar.

Hipertenzija je glavni faktor rizika za srčane bolesti i moždani udar. Zaključno, konzumacija pića s visokim udjelom natrija može pogoršati ta stanja, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.