Dijetetičarka otkrila koju visokoprerađenu hranu nikada ne konzumira

Foto: Pixabay

GOTOVO 60 posto kalorijskog unosa prosječnog Amerikanca dolazi iz ultraprerađene hrane, prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Population Health Metrics. To je zabrinjavajuće.

"Ultraprerađena hrana sadrži sastojke koje općenito ne nalazimo u kuhinji te je prepuna šećera i soli. Također, može sadržavati aditive, a nema nikakvu nutritivnu vrijednost jer u njoj ne nalazimo vitamine, minerale i vlakna", kaže dijetetičarka Jinan Banna.

Česta konzumacija ultraprerađene hrane može dovesti do većeg rizika od razvoja zdravstvenih stanja poput demencije, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, tvrde liječnici iz Američkog medicinskog udruženja. Zbog toga Banna ograničava svoju konzumaciju ultraprerađene hrane i potiče druge da učine isto. Konkretno, jednu ultraprerađenu hranu nikada ne konzumira.

"Nikad ne pijem gazirane sokove. Oni nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, sadrže samo kalorije u obliku šećera. To su prazne kalorije", pojasnila je.

Kada pijete gazirani sok, on se vrlo brzo probavlja i može izazvati osjećaj gladi, što nas može navesti da pojedemo više hrane nego što smo planirali.

"Umjesto gaziranih sokova, biram razne čajeve i vodu, gaziranu ili negaziranu. Ponekad pijem hladan čaj od hibiskusa. Obična voda je izvrsna alternativa. OK opcija je i kava, naravno, u umjerenim količinama", zaključuje Banna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.