Dijetetičarke: Ako imate više od 60 godina, prestanite jesti jednu vrstu hrane

Foto: Pexels

Ako smo istraživali prehrambene potrebe nakon 60. godine, postoji velika vjerojatnost da već znamo koliko je važno unositi dovoljno proteina. Prirodni dio starenja jest smanjenje mišićne mase, ali povećanje unosa proteina može pomoći u borbi protiv tog problema.

Dijetetičarka Jessica Cording vjeruje da svaka hrana može imati svoje mjesto u zdravoj prehrani te da se nijedna hrana ne mora u potpunosti izbjegavati. No, također se zalaže za rjeđe konzumiranje jedne vrste hrane: prerađenog mesa.

"Postoji mnogo dokaza koji čak i umjereni unos mesnih prerađevina, poput delikatesnog mesa, slanine, kobasica, hrenovki, suhomesnatih i dimljenih proizvoda, povezuju s povećanim rizikom od određenih vrsta raka, bolesti srca i drugih zdravstvenih stanja. Dakle, ako ljudi u svojim 60-ima još nisu počeli ograničavati unos te hrane, ovo je dobro vrijeme da to učine", rekla je za Parade.

Prerađeno meso ima visok sadržaj zasićenih masnoća i natrija, što može povećati rizik od srčanih bolesti

Dijetetičarka Erin Palinski-Wade slaže se s Cording, ističući da bi ljudi stariji od 60 godina trebali ograničiti prerađeno meso s visokim udjelom masti jer može povećati upalu u tijelu ako se često jede, što zatim može dovesti do kroničnih zdravstvenih stanja.

"Prerađeno meso često ima visok sadržaj zasićenih masnoća i natrija što može povećati rizik od srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka, stanja koja s godinama postaju sve češća. Mnoga prerađena mesa bogata su natrijem što može biti problematično za starije odrasle osobe koje bi možda trebale ograničiti unos soli zbog hipertenzije ili drugih zdravstvenih stanja", objašnjava ona.

Iako prehrana s visokim udjelom prerađenog mesa nije zdrava ni za koga, Palinski-Wade tvrdi da se rizik od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog tlaka povećava s godinama. Zbog toga je još važnije smanjiti konzumaciju hrane koja je povezana s povećanjem rizika od ovih zdravstvenih stanja, poput prerađenog mesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.