Fizioterapeuti apeliraju na starije od 50 da prestanu raditi popularnu vježbu

Foto: Shutterstock

Vježbanje je zdravo za srce, mozak i mentalno zdravlje. Ipak, jedna vrlo popularna vježba nije dobra za starije od 50 godina. Kako tvrdi fizikalna terapeutkinja Shawn Weiss, kruženje vratom ne preporučuje se svima, osobito starijim osobama, a ona ih često viđa kako rade baš tu vježbu istezanja.

"Okretanje vrata može povećati rizik od ozljede kralježnice jer tjera vratnu kralježnicu da se pomakne izvan normalnih granica pokretljivosti zglobova", pojasnila je za Parade.

Iako vježba povećava rizik od ozljede u bilo kojoj dobi, kod osoba starijih od 50 godina kosti i mišići vrata su slabiji pa je opasnost veća. Znanstvena istraživanja pokazuju da se snaga vrata smanjuje za 35 do 45% između 20. i 60. godine života.

"Okretanje vrata predstavlja i rizik od kompresije arterija. Pokret komprimira jugularnu venu i karotidne arterije (koje se nalaze s obje strane vrata), što može negativno utjecati na krvni tlak i dovesti do oštećenja živaca", napomenula je.

Zaključno, dr. Weiss kaže da osobe s artritisom obavezno trebaju izbjegavati ovu vježbu istezanja kao dio zagrijavanja za trening.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.