Izraelski znanstvenici kažu da govorna mana povećava rizik od razvoja dijabetesa

Foto: Shutterstock

Istraživači iz Izraela uočili su poveznicu između mucanja i rizika od dijabetesa tipa 2. U rezultatima studije objavljenima u Diabetes/Metabolism Research and Reviews, otkrili su da tinejdžeri kojima je dijagnosticirano mucanje imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u odrasloj dobi.

Primjećuje se da je kod tinejdžerica koje mucaju, rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 veći za 61 posto u odnosu na njihove vršnjakinje bez te govorne mane. Među dječacima tinejdžerske dobi, rizik je veći za 18 posto. Studija je obuhvatila uzorak od 866.304 ispitanika.

U Hrvatskoj je registrirano 395.058 osoba s dijagnozom šećerne bolesti, no procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih od dijabetesa oko 700.000 jer oko 40 posto osoba sa šećernom bolešću nema postavljenu dijagnozu.

Više od polovice oboljelih ima povišen krvni tlak, a 85 posto ima prekomjernu težinu ili su pretili. Većina simptoma na početku bolesti nije vidljiva, a najčešći su žeđ i suhoća usta, nagli gubitak težine, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor i iscrpljenost.

Oko 70 milijuna ljudi u svijetu ima problema s mucanjem, što je otprilike jedan posto populacije. Kroz fazu mucanja, koja traje šest ili više mjeseci, prolazi čak pet posto djece. Točni razlozi povezanosti mucanja i dijabetesa tipa 2 još nisu pronađeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.