Liječnik: Jednostavan napitak može sniziti kolesterol i poboljšati zdravlje jetre

Foto: Pexels

Liječnik dr. Eric Berg, specijaliziran za zdravu ketozu i povremeni post, detaljno je opisao dobrobiti svakodnevne konzumacije vode s limunom na svom YouTube kanalu koji ima nevjerojatnih 12 milijuna pretplatnika.

Prema dr. Bergu, voda s limunom nije samo osvježavajuća i ukusna, već "ima i nevjerojatne zdravstvene dobrobiti", posebno u kombinaciji s povremenim postom.

Stručnjak sugerira da dnevna konzumacija vode s limunom može:

  • smanjiti masnoću jetre
  • smanjiti visoki kolesterol
  • doprinijeti mršavljenju
  • boriti se protiv znakova starenja
  • boriti se protiv raka
  • smanjiti bubrežne kamence.

Objašnjavajući kako voda s limunom može smanjiti masnu jetru, dr. Berg to pripisuje fitonutrijentima u limunu koji značajno poboljšavaju stanje poznato kao steatoza jetre.

"Što je steatoza jetre? To je nakupljanje masnoća u jetri, što se često naziva i masna jetra. Voda s limunom može pomoći u otapanju masnoće u jetri. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, poput ketogene dijete, također može smanjiti do 50 posto masnoće u vašoj jetri unutar 14 dana. Ako dodate limun u vodu, možete dodatno ubrzati taj proces", objasnio je dr. Berg.

Kada je riječ o smanjenju visokog kolesterola, dr. Berg objašnjava: "Ako vaša jetra i žučni mjehur ne rade učinkovito i ne proizvode dovoljno žuči, to može uzrokovati probleme u tijelu. Voda s limunom može pomoći povećati protok žuči kroz žučne kanale i tako pomoći ukloniti višak kolesterola koji se nakuplja u sustavu."

Dodaje da pijenje čaše vode s limunom dnevno može "neizravno" pomoći u gubitku težine. Pojašnjava da voda s limunom indirektno smanjuje razinu šećera u krvi i inzulinsku rezistenciju, što može dovesti do gubitka težine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.