Nutricionisti: Ako želite dobro zdravlje crijeva i vitku liniju, ograničite tri pića

Foto: Pexels

Kad je riječ o zdravoj prehrani, svi smo većinom usredotočeni samo na hranu. No, sve što pijemo također može utjecati na zdravlje naših crijeva i na to kako naše tijelo skladišti masnoće. Pametniji izbori o tome što pijemo mogu biti vrlo važni kada je u pitanju održavanje cjelokupnog zdravlja.

Dijetetičarke i nutricionistice, Kimberly Booker, Destini Moody i Lauren Harris-Pincus, upozorile su na tri prerađena pića koja mogu uzrokovati debljanje i naštetiti zdravlju crijeva ako se redovito konzumiraju.

1. Energetska pića

Energetska pića mogu imati štetne učinke na zdravlje crijeva i pridonijeti nakupljanju visceralne masnoće. Ta su pića prepuna kofeina, šećera i umjetnih dodataka te mogu poremetiti osjetljivu ravnotežu crijevnih bakterija, što dovodi do upala i probavnih problema.

Visok udio šećera u energetskim pićima može povećati razinu šećera u krvi te poticati skladištenje masti, osobito visceralne, ako se prekomjerno konzumira.

"Energetska pića mogu izazvati gastritis, upalu, proljev i druge probavne probleme. Osim toga, mogu povećati tjeskobu, što može pogoršati simptome kod ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS)", rekla je Pincus za SheFinds.

2. Voćni sokovi

Voćni sokovi, koje se često smatra zdravim pićem, paradoksalno mogu doprinijeti upali i debljanju zbog visokog sadržaja šećera.

"Komercijalni voćni sokovi često imaju dodane šećere i nedostatak vlakana prisutnih u cijelom voću. Konzumacija voćnih sokova bez vlakana može dovesti do brzog povećanja razine šećera u krvi, potičući upalu. Tijelo ne registrira tekuće kalorije jednako dobro kao one u krutom stanju, što dovodi do prekomjerne konzumacije i potencijalnog debljanja", ističe Booker.

3. Gazirana pića

Gazirana pića predstavljaju dvostruku prijetnju zdravlju jer potiču upalu i uzrokuju debljanje. Prepuna dodanih šećera, gazirana pića mogu dovesti do brzog porasta razine šećera u krvi ako se prekomjerno konzumiraju. Nadalje, tekuće kalorije koje osiguravaju gazirana pića, mogu lako dovesti do povećanog ukupnog unosa kalorija, potencijalno pridonoseći debljanju tijekom vremena.

"Gazirani napici su zapravo tekući šećer, a prečesta konzumacija može izazvati upalu u tijelu koja može otežati mršavljenje i dovesti vas u opasnost od kroničnih bolesti", zaključila je Moody.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.