Sezona je namirnice koja smanjuje rizik od katarakte do 43 posto

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

STIGLO je ljeto, a s njim i sezona kukuruza. Ova namirnica često se jede tijekom vrućih mjeseci, a mnogi ne znaju koliko je zdrava za organizam.

Naime, kukuruz je odličan za prevenciju mnogih bolesti, osobito onih koje zahvaćaju organe vida. Prema gastroenterologinji Instituta za kemijsku biologiju Ruske akademije znanosti, Eugeniji Schreiner, kukuruz je bogat luteinom i zeaksantinom koji sprječavaju razvoj katarakte i starosne makularne degeneracije.

"Uključivanje kukuruza u prehranu može vas spasiti od skupih operacija očiju", rekla je.

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici, a u kojem je sudjelovalo 365 osoba u dobi od 55 do 80 godina, dokazalo je nedvojbene prednosti kukuruza.

"Oni koji su konzumirali najviše karotenoida, posebno luteina i zeaksantina, imali su 43% manju vjerojatnost da će razviti kataraktu i starosnu makularnu degeneraciju od onih koji su ih konzumirali malo", naglasila je dr. Schreiner.

Prema WebMD-u, kukuruz sadrži malo kalorija te velike količine ugljikohidrata, aminokiselina, vitamina B, folne kiseline, niacina, fosfora, kalija i magnezija. Osim što povoljno djeluje na zdravlje očiju, smanjuje rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, pomaže u regulaciji pražnjenja crijeva, upravljanju razinom šećera u krvi i ubrzavanju metabolizma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.