Tri najbolja dodatka za zdravlje crijeva, prema nutricionistici

Foto: Pexels

Zdravlje crijeva igra ključnu ulogu u općem blagostanju, utječući na sve, od probave do imunološke funkcije, pa čak i na kontrolu težine. Uključivanje dodataka dobrih za crijeva u rutinu može pomoći u smanjenju nadutosti i podržati gubitak težine promicanjem boljeg zdravlja crijeva. Takvi dodaci često uključuju hranjive tvari koje njeguju crijevni mikrobiom i poboljšavaju rad crijeva.

Nutricionistica Paola Xhuli nedavno je na Instagramu podijelila nekoliko dodataka prehrani koji mogu pomoći u liječenju crijeva. Svi se mogu naći u raznim cjelovitim namirnicama i začinima. Evo što je izdvojila.

1. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline korisne su za zdravlje crijeva, prvenstveno zbog svojih protuupalnih svojstava. Te masne kiseline, koje se također nalaze u dodacima ribljem ulju, pomažu u smanjenju upale u sluznici crijeva što može ublažiti simptome povezane s upalnim bolestima crijeva poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Xhuli navodi da ti dodaci mogu povećati raznolikost mikrobioma i djelovati protuupalno.

2. Kurkumin

Kurkumin, koji se nalazi u kurkumi, cijenjen je zbog svoje sposobnosti promicanja zdravlja crijeva. Njegova snažna protuupalna svojstva pomažu ublažiti upalu crijeva, što je čest problem kod stanja poput upalnih bolesti crijeva. Osim toga, kurkumin podržava zdravu ravnotežu crijevnih bakterija, poticanjem rasta korisnih mikroba dok suzbija štetne.

Kao i omega-3 masne kiseline, kurkumin podržava dobre bakterije u crijevima i djeluje protuupalno.

3. Probiotici

Probiotici su naširoko poznati po svojim blagotvornim učincima na zdravlje crijeva. Ti živi mikroorganizmi, koji se obično nalaze u fermentiranoj hrani poput jogurta, kefira i kiselog kupusa, kao i u obliku dodataka prehrani, pomažu u održavanju zdrave ravnoteže bakterija u crijevnoj mikrobioti.

Povećavajući populaciju korisnih bakterija u crijevima, probiotici potiču bolju probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Xhuli ističe da to rješava disbiozu, smanjuje upalu te štiti sluznicu crijeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.