Tri najbolja proteina za zdravlje srca, prema dijetetičarkama

Foto: Pexels

Kako starimo, održavanje zdravlja srca postaje sve važnije. Naš izbor prehrane igra značajnu ulogu u tome, a unos proteina je ključni faktor. Crveno meso, popularan izvor proteina, povezuje se s višim razinama kolesterola i povećanim rizikom od srčanih bolesti. Redovita konzumacija crvenog mesa može dovesti do povišenih razina LDL (lošeg) kolesterola, što doprinosi nakupljanju plaka u arterijama te u konačnici povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Dakle, ako želimo poboljšati zdravlje srca, ključno je pronaći zdravije alternative. Srećom, dijetetičarke Lisa Andrews i Krutika Nanavati otkrile su nekoliko odličnih opcija koje su izvrsne za zdravlje srca te pomažu i u kontroli razine kolesterola.

1. Škampi i školjke

Za one koji žude za plodovima mora, ali nisu raspoloženi za losos, škampi i školjke su odlična opcija.
"Škampi i drugi plodovi mora dobri su za vaše srce jer sadrže selen - antioksidans koji štiti stanice u vašem tijelu od oštećenja slobodnih radikala", kaže Andrews za SheFinds.

Osim toga, plodovi mora izvor su omega-3 masnih kiselina koje doprinose zdravlju srca smanjujući upale i poboljšavajući rad krvnih žila. Svojim niskim sadržajem kalorija i masti, škampi i školjke savršeni su za one koji vode računa o težini i traže ukusne proteinske opcije koje pomažu u snižavanju razine kolesterola.

2. Perad

Perad, osobito piletina i puretina bez kože, klasičan je izbor nemasnih proteina. Andrews naglašava važnost peradi, navodeći: "Piletina i puretina bez kože odlične su opcije za mršavljenje jer su nemasni proteini i sadrže manje kalorija od crvenog mesa."

Nanavati se slaže i ističe: "Pileća prsa imaju nizak udio masti i visok udio proteina. Osim toga, pureća prsa su također nemasna i bogata proteinima."

Premda imaju malo kalorija, posebno u usporedbi s crvenim mesom, Andrews napominje da piletina i puretina svejedno sadrže vitamine B skupine, kao što su B6 i B12, koji su potrebni za smanjenje homocisteina - kemikalije koja je povezana s bolestima srca i moždanim udarom.

3. Masna riba poput lososa

Masne ribe poput lososa i skuše izvrsna su alternativa crvenom mesu. Prema Andrews, ovi ukusni izvori proteina "sadrže omega-3 masne kiseline koje pomažu smanjiti upalu i zaštititi naše srce." Te masnoće ne samo da podupiru zdravlje srca, već također doprinose mršavljenju. 

"Zdrave masti u hrani također pomažu u promicanju osjećaja sitosti, što može pomoći u mršavljenju", istaknula je dijetetičarka. Nanavati zaključuje da je ovo meso "prepuno proteina", s 22 grama po porciji od otprilike 85 grama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.