Tri najbolje opcije za doručak za sve starije od 40, prema dijetetičarki

Foto: Pexels

Doručak se često smatra najvažnijim obrokom u danu, pogotovo kako starimo. Uključivanje recepata za doručak s visokim sadržajem vlakana i proteina u jutarnju rutinu može značajno utjecati na sitost i razinu energije tijekom dana. Ti obroci, bogati hranjivim tvarima, pomažu nam da dulje ostanemo siti i podržavaju zdrav metabolizam, što starijima od 40 može olakšati održavanje ili postizanje vitke linije. Dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati otkrila je tri takve odlične opcije za doručak.

1. Parfe od grčkog jogurta s bobičastim voćem i chia sjemenkama

Konzumacija hrane bogate proteinima i vlaknima, poput grčkog jogurta s bobičastim voćem i chia sjemenkama, može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i spriječiti skokove inzulina koji su često povezani s nakupljanjem masnoće oko struka. Osim toga, probiotici u grčkom jogurtu podupiru zdravlje crijeva, što je ključno za regulaciju tjelesne težine i opću dobrobit.

"Grčki jogurt osigurava proteine i probiotike za zdravlje crijeva, dok bobičasto voće i chia sjemenke nude vlakna i antioksidanse. Ta kombinacija potiče osjećaj sitosti i održivu energiju", kaže Nanavati za SheFinds.

2. Kajgana sa špinatom i tostom od cjelovitog zrna pšenice

Visokoproteinska hrana, poput jaja, može podržati održavanje mišića i metabolizam koji su važni za mršavljenje. Tost od cjelovitog zrna pšenice nudi složene ugljikohidrate i vlakna, promiče zdravlje probave i pomaže u sprječavanju nakupljanja masnih naslaga u području trbuha.

"Jaja su odličan izvor proteina, a špinat vlakana i važnih vitamina. Tost od cjelovitog zrna pšenice pruža složene ugljikohidrate za održivu energiju, zbog čega se duže osjećate siti", istaknula je dijetetičarka.

3. Zobene pahuljice s orašastim plodovima

Sadržaj vlakana u zobenoj kaši podržava zdravlje probavnog sustava i pomaže u regulaciji pražnjenja crijeva, što može pridonijeti zdravoj težini. Orašasti plodovi i sjemenke dobar su izvor zdravih masnoća, koje su važne za rad mozga i održavanje zdrave težine.

"Zobena kaša je izvor vlakana koja su zdrava za srce. S druge strane, orašasti plodovi i sjemenke dodaju proteine i zdrave masti. Ta kombinacija pomaže u regulaciji šećera u krvi, potiče osjećaj sitosti i smanjuje rizik od prejedanja", zaključila je Nanavati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.