Znanstvenici upozoravaju na simptom raka koji ne bismo smjeli ignorirati

Foto: Shutterstock

Zdravstvena tijela upozorila su na manje poznati simptom raka koji ujutro možemo uočiti na svojoj posteljini. Prema riječima stručnjaka i znanstvenika, ako nam je posteljina natopljena znojem, to bi mogao biti znak upozorenja da nešto nije u redu.

Mnogi od nas noću se znoje, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Na to može utjecati sobna temperatura, dijelimo li krevet s partnerom i drugi čimbenici. No, ako nam je posteljina redovito prekrivena znojem, to može biti znak raka, tvrde stručnjaci.

"Većina ljudi znoji se tijekom noći, no ako se redovito budite s mokrim plahtama, trebali biste posjetiti liječnika opće prakse. Noćno znojenje je kada se toliko znojite da su vam noćna odjeća i posteljina mokri, iako je mjesto na kojem spavate hladno", objašnjavaju znanstvenici iz Nacionalne zdravstvene službe (NHS), prenosi Daily Express.

Ako je znojenje intenzivnije od uobičajenog, ne bismo to smjeli ignorirati

Na svojoj web-stranici, Cancer Research UK navodi "pretjerano noćno znojenje" kao jedan od općih znakova raka. No, dodaje se da bi to mogla biti i nuspojava lijekova ili lakših bolesti.

Dobrotvorna organizacija ističe: "Noćno znojenje ili visoka temperatura (groznica) mogu biti uzrokovani infekcijama ili nuspojavama određenih lijekova. Često ga doživljavaju i žene u vrijeme menopauze." Međutim, udruga savjetuje posjet liječniku opće prakse ako primijetimo ovaj simptom.

Prema NHS-u, postoje neke vrste raka koje mogu uzrokovati pojačano znojenje. One uključuju:

  • Hodgkinov limfom
  • Leukemiju
  • Mezoteliom
  • Rak kostiju
  • Rak prostate
  • Rak bubrega. 

Znojenje tijekom noći nije neuobičajeno, pogotovo ljeti, no ako je intenzivnije od uobičajenog, ne bismo to trebali ignorirati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.