Ova komedija izašla je prije više od 30 godina, ljudi pišu da je savršena

Screenshot: YouTube/Paramount Pictures

NAKON što je 80-godišnji glumac Martin Mull preminuo krajem lipnja ove godine, njegovi filmovi počeli su privlačiti pažnju moderne publike. Među njima se našla i crna komedija Odgonetka (Clue) iz 1985. godine, koja je pokupila brojne pohvale nakon što je jedan korisnik Reddita napisao da je to savršen film.

"Moja sestra i ja možemo izrecitirati svaku rečenicu dijaloga. Prošlo je više od 30 godina, ali čim pustim film, više uživam gledajući pet minuta prepirke u Odgonetki nego desetke Marvelovih filmova zajedno", napisao je korisnik u objavi staroj tri dana. "Scenarij je nevjerojatan. Likovi su nezaboravni. Osim toga, film jednostavno izgleda dobro. Kostimi, montaža, scenografija, produkcijski dizajn - sve je vrhunski."

Inspiracija za film je popularna društvena igra

Odgonetka je crna komedija koja je inspirirana popularnom društvenom igrom Cluedo u kojoj igrači trebaju slijediti tragove i odgonetnuti tko je počinio zločin. Film je režirao i napisao Jonathan Lynn, kojeg također znamo kao redatelja filmova Redovnice u bijegu (Nuns on the Run) i Moj rođak Vinny (My Cousin Vinny) te kao kreatora humoristične serije Da, ministre (Yes Minister).

Radnja filma prati šestero stranaca koji su 1954. godine pozvani na večeru u jednoj zabačenoj vili. Tamo ih dočekaju butler Wadsworth (Tim Curry) i sluškinja Yvette (Colleen Camp), koji im podijele tajna imena kako bi sakrili njihove identitete.

Gospođa Peacock (Eileen Brennan) je žena američkog senatora, gospođa White (Madeline Kahn) je udovica čiji su muževi umrli pod sumnjivim okolnostima, profesor Plum (Christopher Lloyd) je bivši psihijatar koji radi za WHO, gospodin Green (Michael McKean) je vladin agent, pukovnik Mustard (Martin Mull) je bivši vojnik i gospođica Scarlet (Lesley Ann Warren) je svodnica iz Washingtona. 

Stranci tijekom večere otkriju da im je jedina poveznica to što su svi žrtve ucjene, a ucjenjivač je njihov domaćin, gospodin Boddy (Lee Ving). Nedugo nakon večere Wadsworth pronalazi tijelo gospodina Boddyja i započinje istragu zločina.

 

Komedija Odgonetka zanimljiva je po tome što ima tri moguća završetka. Kada se prikazivala u kinima, svako kino moglo je odabrati koji će od tih završetaka biti prikazan, što je iritiralo kritičare koji su pisali recenzije. DVD izdanja filma spojila su sve završetke na jedno mjesto.

Film danas ima kultni status unatoč podijeljenim kritikama

Kritičari su prvotno bili podijeljeni oko filma, ali s godinama su promijenili mišljenje, zbog čega Odgonetka danas ima kultni status. Gledatelji su svoje mišljenje o filmu podijelili u komentarima objave na Redditu.

"Kada sam bio dijete, gledao sam taj film puno puta i uživao u njemu zbog fantastičnog slapstick humora. Gledam ga često i kao odrasla osoba jer uživam u svim šalama koje nisam razumio kada sam imao devet godina", napisao je jedan korisnik.

"Volim ovaj film. Savršen je, isto kao Galaktička pustolovina i Kraljevna nevjesta", dodao je drugi.

"Ovo je jedna od rijetkih objava na Redditu s kojima se slažem. Odgonetka je fantastičan film", napisao je treći.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.