Talijani: Rakitić je pobjegao iz Saudijske Arabije

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NAJPOUZDANIJI nogometni insajder Fabrizio Romano objavio je da će Ivan Rakitić (36) doći u Hajduk. Legendarni hrvatski veznjak trebao bi potpisati dvogodišnji ugovor sa splitskim klubom. Hajduk bi mu nakon Basela, Schalkea, Barcelone, Seville i Al Shababa mogao biti posljednji klub u sjajnoj karijeri, u kojoj je s hrvatskom reprezentacijom osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu 2018.

TuttoMercatoWeb također je pisao o Rakitićevu prelasku iz Al Shababa u Hajduk i u naslov stavio "Rakitić je pobjegao iz Saudijske Arabije". U tekstu talijanskog medija, među ostalim, stoji: "Uvijek se vraćaš tamo gdje ti je lijepo. Nakon pola sezone u Al Shababu, čini se da se Ivan Rakitić vraća u svoju domovinu."

Podsjetimo, Rakitić je rođen u švicarskom Möhlinu, pa nikad nije igrao za hrvatski klub. U Al Shababu je zarađivao 15 milijuna eura po sezoni te mu je ugovor trajao do konca lipnja 2025. godine. No odlučio je ranije završiti saudijsku avanturu, nakon svega osam utakmica, jednog gola i jedne asistencije. U Hajduku će, naravno, morati pristati na znatno manje financijske uvjete.

U kakvoj će formi Rakitić doći u Hajduk?

Bogati saudijski klubovi proteklih godina doveli su brojne europske nogometne zvijezde, uglavnom u kasnijim fazama njihovih karijera. Novi val transfera na Bliski istok pokrenuo je Cristiano Ronaldo (39) početkom 2023. godine. U narednim mjesecima, među ostalima, stigli su veznjak Liverpoola Jordan Henderson (34), zvijezda Intera i Hrvatske Marcelo Brozović (31) te španjolski branič Aymeric Laporte (30).

Upravo je na primjerima Brozovića i Laportea vidljiv različit utjecaj saudijskog nogometa na nogometaše. Dok je Brozović nakon jedne sezone u Al Nassru po mnogim stručnjacima znatno slabiji igrač no što je bio, pa su ga kritizirali i tijekom Europskog prvenstva, Laporte je bio prvotimac Španjolske koja je osvojila nedavni turnir.

Upitno je, stoga, u kakvom će stanju doći Rakitić u Hajduk nakon što je odigrao svega par utakmica u Al Shababu. Pritom valja napomenuti da je krajem 2023. godine bio dokapetan Seville i jedan od njezinih standardnih prvotimaca sa šest nastupa i tri asistencije u Ligi prvaka. Tim više je njegov odlazak u Al Shabab bio iznenađenje.

No, nije se ondje dugo zadržao, kao ni Henderson, koji je nakon pola godine iz Al Ettifaqa otišao u Ajax.

"Odlazak u Saudijsku Arabiju je nešto sasvim drugo zbog mentaliteta tamošnjih ljudi, načina života, klime i hrane"

Hrvatski trener Dean Klafurić, koji je tijekom 2016. i 2017. bio pomoćni trener u saudijskom Al Nassru i Al Ainu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u intervjuu za Index govorio je o životu u tome dijelu svijeta.

"Život je ondje drugačiji, osobito ljudima s našeg područja. Englezima je adaptacija uvijek teška jer su zatvoreni i žive tradicionalnije. Moje iskustvo je takvo da svaki igrač ima problema pri adaptaciji na novu zemlju.

Odlazak u Saudijsku Arabiju je nešto sasvim drugo zbog mentaliteta tamošnjih ljudi, načina života, klime i hrane koja je drugačija nego u Europi. Tko se nije spreman brzo adaptirati, imat će problema", rekao je Klafurić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.